Hvordan få salg gjennom sosiale medier?

Det er antagelig like mange svar på dette spørsmålet som det finnes salgsannonser. Du har kanskje betalt for promotering uten resultater. Opplevelsen av å kaste penger ut av vinduet – ikke sant? Eller rettere sagt, gi de vekk til Mark Zuckerberg (grunnleggeren av Facebook) uten å få noe tilbake.

Vi dømmer ikke Mr. Zuckerberg og hans team på dette området. De gjør det virkelig godt. Ikke minst har de laget en plattform for oss full av muligheter! Men vi kjenner også altfor godt til følelsen av å investere tid og penger uten å få noe tilbake. Etter mye prøving og feiling, fant vi ut at det var nok. På tide å knekke koden. Og ganske riktig, etter mange timer, dager og faktisk uker med dypdykk i tidligere annonser, fant vi ut av noen kjøreregler som var helt avgjørende for at promoteringen skulle fungere for oss. Disse «reglene» har blitt en slags oppskrift vi fortsatt bruker i dag. Denne oppskriften vil vi nå dele med deg, slik at du kan teste den om du skulle ønske. Den må selvsagt ses fra ditt ståsted og rettes i mot hva du selger, enten det er produkter, tjenester du fremmer en nettside/blogg.

  1. Tankekart. Finn frem penn og papir (du kan selvsagt bruke mac/pc/nettbrett – ta det du er mest komfortabel med) og skriv ned midt på arket: PUBLIKUMET MITT. Lag et tankekart tankekart, som for eksempel slik:
Figur 1: Tankekart, førsteutkast.

Vi tar nå utgangspunkt i vår egen nettbutikk som selger bærekraftig & etisk produserte produkter til familien, hovedsakelig til barn (men også foreldre). Så nå må du tenke ut ifra hva det er du ønsker å promotere selvfølgelig.

Figur 2: Her ser du at vi har lagt til noen kategorier som hjelper oss frem til et hovedpublikum.

Ditt hovedpublikum er viktig. Vi skal komme tilbake til hvorfor, men først skal vi forklare hvordan vi jobbet oss frem til det. Som dere kan se fra figur 1 (altså første tankekart) har vi satt opp klimaaktivister som en publikumskategori. Her valgte vi i neste omgang å sette en strek fra foreldre til klimaaktivister, da vi vil luke bort alle andre som brenner for bærekraft & klima. Det er kun en liten prosentandel av de som vil handle hos oss. Derimot er foreldre som er opptatt av klimaet og bærekraft i aller høyeste grad vårt publikum. Høyaktuelle i promotering av bruktmarkedet vårt – men det ville være i et mer utfyllende tankekart.

Videre har vi satt opp aldersgrupper og gruppert inn i kvinner og menn. Vi har markert mødre og kvinner i alderen 20-40 år, da vi rent statistisk sett vet at mødrene i denne aldersgruppen handler mest til sine barn (tips: sjekk ut statistikk dersom det er mulig å hente frem, det kan være til god hjelp). Til slutt ender vi med et hovedpublikum «Kvinner i alderen 20-40 år med barn». Vi har markert i regnbuens farger for anledningen.

Lag gjerne et så stort kart som mulig før du begynner å snevre deg inn. Det får i gang tankene. Husk at alt kan krysses vekk når du er ferdig.

2) BILDE. Bilde(ne) du skal bruke i annonsen må ha høy oppløsning. Uskarpe og pikslete bilder fungerer sjelden (tro oss, vi har prøvd det som en rask løsning, det ble kun den ene gangen). Så dersom du ikke har gode bilder, bør din førsteprioritet være å skaffe deg det til ditt promoteringsarbeid.

Videre bør bildet du velger for annonsen ha en tydelig sammenheng med både bedriften/nettsiden og det budskapet du ønsker å få frem. Prøv å finne et bilde som får frem følelser hos folk. Det høres kanskje vanskelig ut, men prøv å tenke at du skal vekke noen kjente følelser. At annonsen din viser til noe gjenkjennelig hos din målgruppe. Spør deg selv: Hvordan kan det jeg vil selge hjelpe min potensielle kunde? Selger du turklær på nett, bør også bildet inneholde noe som viser at den turinteresserte trenger akkurat de klærne. Den store målgruppen har antagelig mye fra før, så få frem hva som er unikt. Og bildet bør være tatt ute i de omgivelsene klærne passer inn, nettopp for å få de rette kjøperne til å klikke videre inn på nettsiden. I valg av bilde, husk at produktet eller tjenesten er midtpunktet! Er det deg selv du byr på, for eksempel en coaching tjeneste – så bør du sterkt vurdere å være på bildet!

3) MÅL. Du må ha et klart og tydelig mål med annonseringen. Som de i markedsføringsverden kaller CTA (call to action). Vær presis og kortfattet, samtidig som det skal være forståelig. Det er fort gjort å havne i den fellen, at du tror alle vet mye om det du selv driver med. Noe som er naturlig, fordi du jobber med dette hver dag. Om ikke hver dag, så har du det med deg i hodet store deler av tiden. Alt du tar til deg av informasjon fra samfunnet kan du assosiere mot din bedrift. Vi kommer gjerne med et eksempel fra oss selv. La oss si denne nyhetssaken kommer opp:

«Produsent «X» har falske miljøsertifiseringer. Det viser seg at «X» sin produksjon er barnearbeid og de benytter materialer som ødelegger regnskogen».

De fleste ville kanskje fått det med seg, noen tenker «huff da, stakkars barn» – deretter går tankene videre over på middagen. I beste fall for vår del, tenker andre enn oss at de ikke skal kjøpe av denne produsenten noe mer. Men det viser seg at vi som mennesker glemmer raskt. «Det koster jo bare kr 49» og «Jeg var der, det ble bare så lettvint å kjøpe den». Det gjelder de aller fleste. Unntaket er de som samarbeider med slike leverandører, eller blir direkte påvirket av nyheten. De sluker informasjonen for å kunne se hele bildet. Og dette eksempelet ville jo angått oss (Laurbærbarn AS) direkte. Poenget er som følger: Du må ha med deg i tankene dine at de potensielle kundene i første omgang blir tiltrukket av hva du kan gjøre for dem. Detaljer og mer informasjon kan komme senere. Først og fremst må du få de til å klikke inn på annonsen din. Derfor må du fokusere på at kunden trenger et kort og godt budskap. Videre må du hele tiden minne de på at du eksisterer. For å bruke eksemplet ovenfor igjen, så er det viktig at vi regelmessig minner våre kunder på at tekstilproduksjonen er forferdelig uetisk og en av miljøverstingene. Og vi må minne de på at vi eksisterer. Svært få tenker på vår lille familiebedrift i det øyeblikket et behov for er klesplagg dukker opp. I det øyeblikket skal vi helst være der med en annonse på Facebook som minner deg på hvor du kan handle denne gangen.

Det vi skriver nå må du overføre så godt du kan til deg og det du ønsker å fremme.

4) PUBLIKUM. Når du skal lage en annonse på Facebook eller Instagram kan du velge selv hvem som skal se annonsen din. Det er her kjernepublikummet ditt fra tankekartet vil hjelpe deg. Vi setter som regel opp «Kvinner i alderen 20-40 år» og «Mødre». Man kan også velge spesifikke interessefelt. Her regulerer vi i forhold til hvilke produkt vi vil fremme. Men vær obs på en ting. Facebook vil fortelle deg at du skal ha et mye større publikum enn hva du nødvendigvis trenger. Det er ikke ALLTID slik, men vi har flere ganger opplevd å få godt salg på å spesialisere gruppene mer enn hva Facebook vil. Dette kan være fordi 100 000 mennesker ikke er noe mer enn en nål i en høystakk i USA. Norge derimot, er annerledes. Så her må du teste litt ut.

5) TEKST. Annonseteksten bør ikke være mer enn 90 ord. Dette er fordi de fleste i dag bruker mobiltelefonen sin. I mobilversjonen vil det ser mye bedre ut med kort tekst. Dette er anbefalinger fra Facebook du hovedsakelig bør følge. Annonseteksten skal vi komme tilbake til i er eget innlegg, men her gjelder det å benytte ord som appellerer til det du vil vise frem. Og teksten skal henge sammen med bildet. Samtidig kan teksten også hjelpe deg å få frem det bilde(ne) ikke sier noe om. Er det et spesielt tilbud på en tjeneste eller er produkt, bør teksten få dette tydelig frem ved å bruke ord som «salg» eller «tilbud».

6) ANALYSER. Etter du har kjørt en annonse, må du jobbe med å analysere den. Dette arbeidet er utrolig viktig. Vi tok ikke dette alvorlig nok før vi opplevde effekten av det. Går en annonse bra, finn ut av hvorfor. Like mye kan du lære av at en annonse gå dårlig. Ikke overse den, men bruk tid på å analysere hvorfor denne ikke gav den responsen du ønsket. Det er lettere å finne frem til gode analyser dersom du har flere annonser å sammenligne med. For eksempel: Se etter ord du har brukt gjentagende ganger. Er det noen ord som tiltrekker publikum? Er det noe som også potensielt kan «skremme vekk» kundene? Her har vi kommet frem til at ordet «SALG» gir oss bedre effekt en «TILBUD», dersom målet er få få ut tilbud/salgsvarer. Det har samme betydning, men ordet «SALG» er helt klart mer oppsiktvekkende og interessant for vårt publikum.

Hvis du nå har kommet deg gjennom hele teksten: KULT! Håper vår erfaring vil spare deg for tid og penger.

Vi heier på alle dere som tørr å satse! Hjertelig hilsen fra oss.

Marte Sollien & Anne Berit Olsen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: