Bærekraft – et nytt fokus, eller et ord som selger?

Vår nettbutikk er en plattform med varer til familie og barn som er etisk & bærekraftig produsert. Denne idéen ble til da vi ble bevisste på dette selv, og opplevde at slike varer var for lite tilgjengelig i Norge.

Vi ser at bruken av ordet bærekraft øker. Og ganske ofte er det veldig tydelig at ordet blir brukt for ren kommersiell effekt. Dette fungerte nok godt for 5 år siden. I dag er de fleste mer opplyst enn at ordet i seg selv gir en betydelig effekt. Og det syns jo vi er BRA, som jobber hardt med å utvikle en så bærekraftig og etisk nettbutikk som mulig.

Vi skal ikke legge skjul på at ordene «miljøvennlig», «bærekraftig» og «etisk» for oss er effektive ord i kommersiell sammenheng. Klart det er det! Poenget er: Ordene i seg selv selger ikke lenger. Folket er mer opplyst enn som så. Skal du bruke ordene i salgssammenheng, må du mene det og ikke minst vite hva det betyr. Da må det du selger ha det faktiske innholdet du presenterer. For vit dette; kundene (leverandørene/partnerne) sjekker deg! Og lurer du dem har du tapt.

Så… er det uetisk å bruke ordene «bærekraftig», «etisk» og «miljøvennlig» som kommersielle ord for å oppnå salg? Mange mener JA. Det syns vi er rart… For hvis en skal klare å nå gjennom og informere om sine produkter/tjenester som skiller seg ut ved å være nettopp bærekraftig(e) – er det helt nødvendig at ordene blir brukt i en form for reklame. Da blir det automatisk til et kommersielt ord.

MEN her er der er stort MEN. Det eksisterer dessverre store aktører, som eksempelvis Hennes & Mauritz, som benytter flotte ord på en særdeles kynisk måte. Saken er at HM reklamerer for at de har en egen bærekraftig produksjon, som etter en liten bakgrunnssjekk viser seg å være tøys og tull. Arbeiderne får ikke lønn, bomullen er ikke økologisk (markene hvor stoffet blir dyrket blir ødelagt og kan ikke brukes videre på mange år grunnet sprøytemidler) og barnearbeid er normalen. Etisk? Du vet vel svaret selv, det er vi helt overbeviste om.

Jepp, klesindustrien er grusom. Nå tilbake til spørsmålet: «Er det ok å bruke ordet bærekraft for å gi salg?» Vi mener både ja og nei. Dersom det du selger faktisk er et bærekraftig alternativ, BRUK det. For ALL del. Folket må jo få informasjon om hvordan de kan ta miljøvennlige valg dersom det skal være mulig å ta stilling til ordets betydning. Det vi anbefaler mest av alt er å gjøre din buisness så bærekraftig som mulig UANSETT. Og da mener vi helt uavhengig av ditt engasjement for miljøet. Mange vil velge dette alternativet fremfor de andre konkurrentene. Kanskje ikke i dag eller i morgen. Men innen få år vil det sannsynligvis være krav om dette likevel, så hvorfor ikke begynne denne omstillingsprosessen nå – i ditt eget tempo?

Har du spørsmål om hvordan du kan omstille din bedrift nærmere en etisk og bærekraftig retning? Hvilke sertifiseringer du skal se etter i produkt- og leverandørsammenheng? Ta kontakt! Vi jobber med dette hver eneste dag. Det er en jungel der ute!

Marte & Anne Berit

Bildene i denne teksten er tatt fra http://www.laurbaerbarn.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: